Kuchnia

przetwory

Składniki na domowe suszone pomidory:

2 kg pomidorów, najlepiej typu pelati
2 – 3 ząbki czosnku
oregano
bazylia
kolendra
papryczka chilli
oliwa
cukier
sól

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 130 st. C.

Pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne a także należy wyciąć miejsce od szypułki. Lekko osączamy. Układamy na blaszce lub na ruszcie skórkami do blaszki czyli wnętrzem do góry. Lekko posypujemy cukrem i solą. Wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.

Następnie obniżamy temperaturę do 80-90 st. C (lub 60 – 70 st C z termoobiegiem) i pieczemy jeszcze ok 6 – 8 godzin. Należy sprawdzać pomidory co jakiś czas.

Gotowe pomidory powinny być suche, zdecydowanie łamliwe. lekko miękkie i suche. Nie mogą smakować wiórowate. Powinny się zmniejszyć o ok 1/4 swojej objętości. Dlatego trzeba pilnować szczególnie w drugim etapie suszenia.

Ususzone pomidory wkładamy do wyparzonych słoików. Dodaje nasze ulubione przyprawy w umiarkowanych ilościach. Zalewamy oliwą (oliwa może być podgrzana ale nie wolno jej zagotować). Zamykamy dobrze słoik i potrząsamy nim aby przyprawy się wymieszamy z oliwą a także aby wymieszały się z pomidorami.

W lodówce możemy je przechowywać do 3 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation