Kuchnia

przetwory

Klasyczne pesto

Składniki
1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
1 ząbek czosnku
ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
ok. 100ml oliwy z oliwek
sok z cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie
Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation