Kuchnia

zdrowe odżywianie

Placuszki marchewkowe, banan, jogurt naturalny, herbata owocowa.

Składniki na 15 porcji:
- ¾ szklanki mąki żytniej razowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- ½ szklanki maślanki
- ½ łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka drobno startej marchewki
- 15 g szklanki posiekanych orzechów włoskich

W misce wymieszaj mąkę, proszek i przyprawy. W oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z maślanką, aromatem oraz lekko ubitymi jajkami. Wymieszane mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj. Dodaj marchewkę i orzechy, ponownie wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj łyżką porcje ciasta, następnie każdą porcję rozprowadź łyżką, tak aby powstały cienkie placki. Smaż na rumiany kolor z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation