Kuchnia

cook.

Składniki (na około 16 placuszków):
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
1 jajko (osobno żółtko i białko)
2/3 szklanki mleka
1 łyżka masła roztopionego

Przygotowanie:
Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Zrobić zagłębienie, dodać żółtko jajka, mleko i masło. Wymieszać wszystko, lecz bez ubijania. Wystarczy, że konsystencja ciasta będzie w miarę jednolita. Białko jajka ubić na sztywno, przełożyć do reszty składników i wymieszać delikatnie. Porcje ciasta wylewać łyżką stołową na suchą, rozgrzaną patelnię (z powłoką nieprzywieralną). Po paru minutach smażenia na niewielkim ogniu, gdy powierzchnia placków pokryje się bąbelkami, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Powinny być ładnie rumiane z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation