Kuchnia

cook.

Tartaletki cytrynowe (bez pieczenia)

Składniki:

na spód:

150g ciasteczek pełnoziarnistych
80g masła
2 łyżki miodu
120g białej czekolady
łyżka oleju roślinnego
na wypełnienie:

2 średnie cytryny - sok z 2szt, otarta skórka z 1szt
3 żółtka
łyżka śmietany kwaśnej 18-30%
100g masła (prawdziwego)
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Ciasteczka zmielić na pył. Dodać miód i masło. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć formę/formy na tarty/tartaletki mocno dociskając ciasteczka do dna i ścianek. Schłodzić.

W między czasie rozpuścić czekoladę, wymieszać z olejem. Schłodzone tartaletki/tartę wysmarować czekoladą, spód i boki (najwygodniej pędzelkiem). Ponownie schłodzić.Wszystkie składniki, poza masłem, wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do rondelka. Podgrzewać płyn na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie się powoli gotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekane masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej.

Wystudzoną masę wlać na schłodzone spody/spód. Ponownie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation