Kuchnia

Kuchnia

Przepisy na piknik - Frittatki mocno nadziane

Składniki:
jajka [3 szt.]
pieczarki [2 szt.]
por [8 plastrów]
papryka [2 plastry]
pietruszka [1 pęczek] (KILKA LISTKÓW)
oregano [1 szczypta] (do posypania)
szynka [60 g]
ser [30 g]
sól [1 szczypta]
pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:
Świetna alternatywa dla omletu, lżejsza, bo nie smażona, lecz pieczona. W zasadzie można dodać wszystko na co macie ochotę lub co jest obecnie w lodówce.
Przygotowanie:
Jajka roztłuc, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i pora pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni (można użyć surowych, jeżeli ktoś liczy kalorie). Szynkę i paprykę pokroić w kostkę, ser starkować, pietruszkę posiekać.
Jajka wlać do połowy foremki (ja użyłam silikonów, ale można też piec w blaszanej formie, frittatki ładnie z nich wyjdą, nie potrzeba papilotek).
Do jajek wrzucamy najpierw pora z pieczarkani, potem szynkę, paprykę, posypujemy pietruszką, startym serem i szczyptą oregano.
Wstawiamy mini frittaty do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni (wstawiałam do zimnego piekarnika, na pieczenie bez nawiewu). Frittatki będą gotowe, gdy ser się przypiecze, one same lekko urosną i zaczna odstawać od formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation