Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

6 jajek,
80 g cukru pudru,
25 g kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka letniej wody

Mus Baileys:

600 ml śmietanki 36%,
450 g gorzkiej czekolady,
180 ml likieru Baileys

Wykonanie:

Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżkę wody. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie łączyć z masą. Przełożyć do okrągłej formy i piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Mus:
Pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmieszać ze śmietanką i wstawić do lodówki. Gdy ostygnie, dodać likier i ubijać mikserem tak długo, aż uzyskamy lekki krem.
Wyłożyć na upieczony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak ciasto) i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby mus się ściął. Gotowy deser posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation