Kuchnia

Kuchnia

Siaśkowe gotowanie: English muffins - pełnoziarniste

English muffins
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szkl ciepłego mleka
1 łyżka masła roztopionego
1 łyżeczka cukru brązowego
15g świeżych drożdży
szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy roztwór drożdży, roztopione masła i sól. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 45minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz przez około minutę. Formujemy małe bułeczki, obsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15minut.
Placuszki smażymy po 2-3minuty z każdej strony na rozgrzanym teflonie (moc kuchenki nie może być za duża, bo spalimy z zewnątrz bułeczki)
Studzimy na kratce.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation