Kuchnia

Kulinaria

Okrągłe, faszerowane cukinie z sosem szczawiowym

2 małe, okrągłe cukinie (mogą być podłużne)
kilka pieczarek
2 małe cebule
1 duża łyżka kuskusu (przed namoczeniem)
sól
czubek łyżeczki chilli
czubek łyżeczki zmielonego rozmarynu

Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i również je podsmażyć. W międzyczasie wydrążyć za pomocą łyżki cukinie. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę i również dodać do smażonych pieczarek. Smażyć wszystko powoli jeszcze przez kilka minut. Kuskus zalać wrzątkiem, wody powinno być tylko tyle, aby zakryła kuskus. Wymieszać, pozostawić na kilka minut, aż napęcznieje. Dodać również dosmażonych pieczarek, całość posmażyć powoli jeszcze chwilę i dodać przyprawy. Wydrążone cukinie wypełnić pieczarkowym farszem, przykryć dekielkami i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy temperaturze ok. 180 ˚C przez 50 do 60 minut.
Podawać z ziemniakami i sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation