Kuchnia

Kulinaria

TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką

Potrzebujesz: 500 g truskawek odszypułkowanych, ¼ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki zmielonych migdałów, 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Na kruszonkę: ⅔ szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 łyżek zimnego masła pokrojonego w kostkę, 1 ¼ szklanki płatków migdałowych, ½ szklanki brązowego cukru.

1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Truskawki równomiernie rozłóż w porcelanowym naczyniu do zapiekania lub brytfannie. Posyp cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Skrop ekstraktem waniliowym. Potrząśnij naczyniem kilka razy by wymieszać całość.

2. Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i szybko zagnieć kruszonkę. Dodaj migdały i cukier- wymieszaj widelcem. Masa powinna przypominać konsystencją płatki owsiane.

3. Kruszonkę wysyp na truskawki. Lekko dociśnij. Piecz ok 30 minut, aż kruszonka zrobi się złocista, a z truskawek zacznie wyciekać sok. Wyjmij z pieca, lekko schłodź. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Papilot.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation