Kuchnia

Smakowite obiady

Ziołowe lasagne
składniki 3-4 porcje (naczynie żaroodporne o wielkości ok. 20x25cm):

pół opakowania płatów lasagne

200g serka mascarpone (można zastąpić śmietaną kremówką)

spora wiązka świeżych gałązek bazylii i oregano

1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek

(dwa powyższe składniki można zastąpić bazyliowym pesto - np. z Lidla)

2 ząbki czosnku

1 mała cukinia

250 gram pieczarek

1 pomidor

ok.100 gram żółtego sera

pieprz, sól do smaku







wykonanie:

1. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze wraz z oliwą. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Następnie mieszamy z mascarpone

2. Pieczarki, cukinie oraz czosnek kroimy na dość cienkie plasterki

3. Składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym zaczynąjąc od płatów lasagne.

Rzadko zdarza się aby płaty pasowały idealnie rozmiarem i kształtem do naczynia, ale nie trzeba się tym szczególnie stresować. Poszczególne płaty mogą trochę na siebie nachodzić. W przypadku mojego naczynie musiałam nawet połamać niektóre płaty, aby dopasować je do zaokrąglonych ścianek.

W przypadku mojej lasagne warstwy były ułożone następująco: płaty, mascarpone z ziołami, płaty, plastry warzyw, mascarpone z ziołami, płaty, warzywa, mascarpone, płaty, starty żółty.

Na wierzch można położyć kilka plasterków warzyw, jeśli nam zostaną oraz pomidora, którego czerwona barwy zaostrzy apetyt :)

4. Kiedy składniki są już ułożone przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką, jeśli posiadacie takie wypasione naczynie, którego ja się jeszcze nie dorobiłam) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Zapiekamy min. 20 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy, aż nabierze ciemnozłotej barwy - około 10-15 minut.

Kiedyś zapiekałam lasagne bez przykrycia. Zdarzało się, że fragmenty płatów, które były miejscami odsłonięte schły pod wpływem temperatury i robiły się twarde na brzegach. Pod przykryciem, płaty dojdą równomiernie, ponieważ oprócz temperatury podziała na nie gorąca para.

Po wyjęciu z piekarnika warto odczekać min. 15-20 minut przed przystąpieniem do krojenia. Lasagne na pewno będzie jeszcze bardzo ciepłe, a takie świeżo wyjęte z piekarnika rozjeżdża się przy krojeniu. Można ten problem ominąć zapiekając w foremkach na jedną porcję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation