Kuchnia
Smakowite obiady
Ziołowe lasagne
składniki 3-4 porcje (naczynie żaroodporne o wielkości ok. 20x25cm):
pół opakowania płatów lasagne
200g serka mascarpone (można zastąpić śmietaną kremówką)
spora wiązka świeżych gałązek bazylii i oregano
1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
(dwa powyższe składniki można zastąpić bazyliowym pesto - np. z Lidla)
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
250 gram pieczarek
1 pomidor
ok.100 gram żółtego sera
pieprz, sól do smaku
wykonanie:
1. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze wraz z oliwą. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Następnie mieszamy z mascarpone
2. Pieczarki, cukinie oraz czosnek kroimy na dość cienkie plasterki
3. Składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym zaczynąjąc od płatów lasagne.
Rzadko zdarza się aby płaty pasowały idealnie rozmiarem i kształtem do naczynia, ale nie trzeba się tym szczególnie stresować. Poszczególne płaty mogą trochę na siebie nachodzić. W przypadku mojego naczynie musiałam nawet połamać niektóre płaty, aby dopasować je do zaokrąglonych ścianek.
W przypadku mojej lasagne warstwy były ułożone następująco: płaty, mascarpone z ziołami, płaty, plastry warzyw, mascarpone z ziołami, płaty, warzywa, mascarpone, płaty, starty żółty.
Na wierzch można położyć kilka plasterków warzyw, jeśli nam zostaną oraz pomidora, którego czerwona barwy zaostrzy apetyt :)
4. Kiedy składniki są już ułożone przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką, jeśli posiadacie takie wypasione naczynie, którego ja się jeszcze nie dorobiłam) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Zapiekamy min. 20 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy, aż nabierze ciemnozłotej barwy - około 10-15 minut.
Kiedyś zapiekałam lasagne bez przykrycia. Zdarzało się, że fragmenty płatów, które były miejscami odsłonięte schły pod wpływem temperatury i robiły się twarde na brzegach. Pod przykryciem, płaty dojdą równomiernie, ponieważ oprócz temperatury podziała na nie gorąca para.
Po wyjęciu z piekarnika warto odczekać min. 15-20 minut przed przystąpieniem do krojenia. Lasagne na pewno będzie jeszcze bardzo ciepłe, a takie świeżo wyjęte z piekarnika rozjeżdża się przy krojeniu. Można ten problem ominąć zapiekając w foremkach na jedną porcję.
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