Kuchnia

desery

Naleśniki z truskawkami i twarogiem

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
półtora szklanki chłodnego mleka
pół szklanki wody najlepiej gazowanej (doda puszystości naleśnikom)
1 jajko
odrobina soli
łyżka oleju
Nadzienie:
300g truskawek (odszypułkowanych, umytych i skrojonych)
ser mascarpone lub twaróg
Polewa czekoladowa:
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
2 łyżki cukru pudru
¼ szklanki wody


Naleśniki z truskawkami i twarogiem to świetny pomysł na szybki obiad latem, kiedy nie chce ci się spędzać kilku godzin w kuchni.


1. Składniki na ciasto przełożyć do miski i miksować za pomocą miksera na jednolite ciasto. Na gorącym oleju smażyć naleśniki, aż się ze złocą. Pamiętaj o odwróceniu naleśników na drugą stronę podczas pieczenia.

2. Posmaruj naleśniki twarogiem, ułóż truskawki i złóż placki w trójkąty.

3. W garnuszku doprowadź wodę do wrzenia i dodaj kakao z cukrem, nieustannie mieszając za pomocą trzepaczki, aby utworzyły się grudki.

4. Placki przełóż na około 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, dzięki temu naleśniki staną delikatnie chrupiące

5. Po wyjęciu polej naleśniki truskawkowe sosem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation