Kuchnia

pyszne ciasta

Placek mocno truskawkowy
Składniki:

2 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
160 g masła
10 g proszku do pieczenia
4 jaja
1/2 szklanki mleka
2 łyżki spirytusu ( lub rumu )
1 kg truskawek
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałów ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą, dodając po jaju.
W międzyczasie przepłukać i przebrać truskawki, pozbyć się szczypułek, większe pokroić.
Do masy dodać 2 1/2 szklanki mąki , proszek i rum. Miksować jeszcze 5 minut.
Truskawki obsypać resztą mąki.
Na blasze rozprowadzić 2/3 ciasta , ułożyć owoce, posypać migdałami i przykryć resztą ciasta.
Piec w 180 stopniach ( 160 z termoobiegiem) około 60 minut.
Schłodzić i dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation