Kuchnia

cooking

Piankowy tort malinowy

tortownica lub obręcz do tortów o średnicy 26cm

Spód:
150g białej czekolady rozpuszczonej
200g śniadaniowych płatków pszennych*

Masa:
1 op. galaretki malinowej
175ml wrzącej wody
500g serka naturalnego homogenizowanego o zawartości 20% tłuszczu
150g cukru (podzielone na 100 i 50g)
400ml śmietany kremówki 35%
250g malin

Wierzch:
200ml śmietany kremówki, minimum 30%
1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka cukru
maliny i listki melisy cytrynowej do przybrania


Spód:
Płatki wspujemy do plastikowego worka i drobno kruszymy uderzając wałkiem do ciasta. Wysypujemy do miski i mieszamy z rozpuszczoną białą czekoladą. Masą wykładamy przygotowaną wyłożoną folią aluminiową tortownicę (można użyć tylko obręczy do tortu i masę wykładać bezpośrednio na płaski talerz, na którym będziemy tort podawali). Wstawiamy ją do lodówki.

Masa:
Rozpuszczamy galaretkę w 175ml wrzącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek miksujemy ze 100g cukru. Wlewamy do niego chłodną galaretkę i ponownie miksujemy. Kremówkę ubijamy z resztą cukru (50g) i dodajemy ją ostrożnie do masy serowo-galaretkowej. Wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na płatkowy spód i wstawiamy do lodówki.

Wierzch:
Ubijamy kremówkę z cukrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Smarujemy nią stężały tort. Przybieramy malinami i listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation