Kuchnia

yummy

Farinata { porcja dla 4 – 6 osób }

Składniki:

250 g mąki z ciecierzycy
2 szklanki wody ( 500 ml )
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
kilka kropel soku z cytryny
dodatkowo: sałata ( np. z sosem winegret ), pomidor, szynka parmeńska lub inna włoska wędlina, stracchino di buffala lub inny świeży ser włoski ( u mnie mozarella )
Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę i wlewaj stopniowo wodę, jednocześnie mieszając trzepaczką, aby pozbyć się grudek. Masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli jest za gęsta – dolej odrobinę wody, jeśli za rzadka – troszkę mąki. Wymieszaj z solą i odstaw na 3 godziny.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 240° C. Foremkę średniej wielkości posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia.
Jeśli na wierzchu masy utworzył się “kożuch” – usuń go łyżką.
Wlej 5 łyżek oliwy i energicznie wymieszaj, następnie przełóż całość do foremki.
Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Po upieczeniu pozostaw farinatę, aby wystygła. Potem pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Kawałki farinaty usmaż na złoty kolor, z każdej strony.
Przełóż farinatę na talerz. Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Podawaj od razu, na ciepło – z sałatą, plasterkiem pomidora, szynką parmeńską, lub inną wędliną lub włoskim serem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation