Kuchnia

ŁAKOCIE

Biszkopt z owocami leśnymi i bitą śmietaną

Składniki na biszkopt

2 jajka
1/3 szklanki cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus owocowy

szklanka jagód
szklanka jeżyn
szklanka malin
szklanka truskawek
łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
cukier - do smaku
łyżeczka cynamonu
paczka galaretki np. malinowej

Owoce włożyć garnka, wlać wodę, sok cytrynowy, wsypać cukier i cynamon. Gotować pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać (warto też przetrzeć masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nie wsiąkła w biszkopt. (Odlałam odrobinę soku z gotujących owoców, połączyłam z ciemnym rumem i nasączyłam biszkopt).

Składniki na masę z bitej śmietany

500 ml śmietany kremówki
15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
2 łyżki cukru pudru

Bitą śmietanę ubić, powinna być wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus owocowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.

ew. owoce do ozdoby
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation