Kuchnia

desery

Tarte tatin z lodami

składniki:

ciasto:
margaryna - 100 gramów
mąka - 170 gramów
cukier - 50 gramów
jajko - 1 sztuka
masa jabłkowa:
duże kwaśne jabłka - 2 sztuki
margaryna - 100 gramów
cukier - 100 gramów
lody Carte d'Or Vanilla

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyłóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 godzinę do lodówki.

Jabłka obierz, pokrój na plastry o grubości pół centymetra i wytnij gniazda nasienne. W płaskim rondlu rozpuść margarynę, dodaj łyżkę wody i cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. W rozpuszczonej margarynie duś partiami plastry jabłek.

Dwie foremki do tartaletek wyłóż podduszonymi jabłkami, polej resztą powstałego syropu.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa kółka o średnicy około 2 centymetry większej niż średnica tartaletek. Kółkami przykryj jabłka i wciśnij nadmiar ciasta przy brzegach formy. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piecz około 30 minut.

Jeszcze gorącą tartę, przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Podawaj z lodami Carte d'Or Vanilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation