Kuchnia

desery

Makowa szarlotka z lodami

składniki:

ciasto:
masa makowa - 200 gramów
cukier puder - 140 gramów
jajka - 3 sztuki
margaryna - 80 gramów
średnie jabłka - 3 sztuki
kasza manna - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczki
zmielone orzechy - 80 gramów
polewa czekoladowa
lody Carte d'Or Milka


Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciśnij je lekko na sicie. Margarynę rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.

Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając, rozpuszczoną margarynę.

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 55 minut.

Upieczone ciasto pokrój na kawałki, polej polewą czekoladową i podawaj z lodami Carte d'Or Milka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation