Podróże i miejsca

Danusia

Ciasto śmietankowe z toffi i krakersami

Receptura:
ok 60 sztuk herbatników
ok 30 sztuk krakersów
1 puszka (500 g) masy toffi (masy krówkowej, masy kajmakowej, Dulce de Leche)
1 tabliczka czekolady do dekoracji

Krem:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 litr mleka
200 g masła

Śmietana:
1/2 litra kremówki
2 kopiaste łyżki cukru pudru

Istotna informacja: podane ilości ciastek dotyczą ich zużycia na blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm, więc jeśli masz inną formę postaraj się ilość ciastek dopasować indywidualnie, pamiętając o tym, że herbatników są dwie warstwy, a krakersów jedna warstwa.

Praktycznie do przygotowania jest tylko krem śmietankowy. Zagotuj 3 szklanki mleka. W wysokim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj pozostałe zimne mleko i mąkę oraz skrobię - zmiksuj tak, aby nie było żadnych grudek. Wlej masę do wrzącego mleka i energicznie mieszając ugotuj gęsty budyń. Zdejmij budyń z ognia i do gorącego dodaj masło - zmiksuj. Odstaw krem do całkowitego wystudzenia. Aby nie powstała "skórka" na jego powierzchni możesz przykleić bezpośrednio do powierzchni kremu folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, lub po prostu od czasu do czasu podczas studzenia przemieszać masę.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.

W formie do ciast wyłożonej pergaminem ułóż 1 warstwę herbatników - jeden ściśle obok drugiego. Na ciastka wylej cały wystudzony krem budyniowy i przykryj drugą warstwą herbatników. Teraz wyłóż rozsmaruj toffi i przykryj warstwą krakersów. Na krakersach równomiernie wyłóż bitą śmietanę i udekoruj startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation