Kuchnia

Jedzonko

Proste ciasto z truskawkami na Euro 2012 |
Składniki

Biszkopt

4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Dodatki

400 g truskawek
500 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone

Wykonanie

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy chwilę. Następnie białka mieszamy z żółtkami. Przesianą mąkę stopniowo dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Formę do pieczenia (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm) wykładamy papierem i przelewamy ciasto. Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. W osobnym naczyniu rozcieramy serek i dodajemy połowę bitej śmietany, bardzo delikatnie mieszamy ją z serkiem. Truskawki oczyszczamy i część kroimy w plasterki. Na wystudzony biszkopt wykładamy 3/4 masy z serka mascarpone, wygładzamy i układamy plasterki truskawek. Owoce przykrywamy pozostałą masą z serkiem. Następnie bitą śmietanę wykładamy na ciasto, nie zapominamy o bokach. Na połowie ciasta układamy truskawki. Chłodzimy w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation