Kuchnia

DROBNE SŁODKOŚCI

Deser piernikowy z frużeliną

Składniki: (na dwie porcje)

100 g pierniczków
100 ml śmietany kremówki
300 g mrożonych wiśni
kilka łyżeczek cukru
łyżeczka, dwie cukru pudru

Frużelina:

300 g mrożonych wiśni
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżeczek cukru

Rozmrozić wiśnie. Zlać sok, który puściły i (jeśli to konieczne) dolać wody tyle, by łącznie otrzymać ok. 200- 250 ml.

Sok przelać do rondelka, zostawiają 100 ml w kubeczku, do którego dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, a całość dokładnie wymieszać.

Sok w rondelku zagotować, dolać sok z kubeczka i mieszając całość ponownie zagotować (jeśli jest bardzo gęsty dolać wody) dodać owoce i całość wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać według uznania cukier puder.

Do pucharków/kieliszków nałożyć po kilka łyżek pokruszonych (w malakserze lub ręcznie) pierniczków. Nałożyć na nie po ok. 2 łyżki bitej śmietany, następnie frużelinę wiśniową i ponownie, grubszą tym razem, warstwę śmietany (nakładałam ją za pomocą szprycy cukierniczej). Do ozdobienia przydadzą się listki mięty, kandyzowane wiśnie lub serduszka z czekolady.

Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation