Kuchnia

DROBNE SŁODKOŚCI

Cranachan

przepis


500 g malin
250 ml gęstej śmietany kremówki lub śmietany tortowej
4 łyżki miodu dobrej jakości
4 łyżki whisky
6-7 łyżek płatków owsianych

Whisky w tym deserze ma nadać jedynie delikatny posmak. Maliny można zastąpić truskawkami lub oba owoce wymieszać. Jeśli nie wystawiamy każdego składnika oddzielnie, naczynia z gotowym Cranachanem można wstawić do lodówki na 30 - 60 minut.

1. Płatki wyłożyć na patelnię i zacząć prażyć. Zamieszać od czasu do czasu, aż uzyskają złoty kolor. Ten etap powinien zająć 10-15 minut.

2. Po uprażeniu płatki zostawić na patelni do ostygnięcia.

3. Śmietanę przelać do miski i ubijać na półsztywno.

4. Dodać miód i whisky, następnie delikatnie wymieszać używając trzepaczki, aby śmietana nie osiadła.

5. Kilka malin rozdusić i delikatnie wmieszać w masę śmietanową, do uzyskania lekko różowego koloru.

6. Sposób układania Cranachana jest następujący: spód naczynia przykryć malinami, następnie dodać masę śmietanową. Całość posypać po wierzchu płatkami i położyć kilka dekoracyjnych malin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation