Kuchnia

Jedzonko

Kruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą
Składniki:

Kruche ciasto

7 ½ dl mąki
1 dl cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki bardziej kwaskowatego dżemu, (ja użyłam jeżynowy)
Krem sezamowy

1 słoik pasty tahini, około 300 g
20 g masla
½ dl cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki nasion sezamu
Pianka kokosowa

5 białek
200 g kokosowych wiórków
1 ½ dl cukru
Krem chałwowy:

250 g waniljowej chałwy
150 g miękkiego masła
Wykonanie:

Posiekaj masło z resztą składników. Podzielić ciasto na 2 części, około 450 gramów każda. Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta na grubośc 1 cm.
Przygotuj pierwsze nadzienie. Na patelni roztop masło i dodaj nasiona sezamu, cukier i miód. Zdejmij z ognia i wymieszaj z tahini. Rosmaruj nadzienie na pierwszy spód. Piecz ciasto w temperaturze 175 º C (termoobieg), około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
Ubij pianę z białek z cukrem jak na bezy, a następnie wymieszaj z kokosowymi wiórkami . Posmaruj drugi spód dżemem i przykryj kokosową bezą. Piecz w taki sam sposób jak pierwszy placek.
Utrzyj masło z chałwą na gładką masę. Rosmaruj równo krem chałwowy na placek z sezamem i przykryj plackiem z kokosowa bezą.
Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a potem pokrój na małe kwadraty.
Jeśli nie masz w domu pasty tahini, możesz zastąpić ją dodatkową ilością sezamu. Przepis na nadzienie sezamowe będzie wyglądał wtedy tak:

200 g nasion sezamu
50 g masła
1 ½ dl cukru
3 łyżki miodu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation