Kuchnia

Jedzenie

Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowym
Składniki (2 porcje)

6-8 średnich ziemniaków
2 łyżki oleju
5 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
2 łyżki posiekanej pietruszki
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Ziemniaczki dokładnie myjemy szczoteczką i kroimy w połówki. Gotujemy je przez kilka minut w osolonej wodzie, następnie osuszamy. Dwie łyżki jogurtu greckiego mieszamy z olejem i przyprawami. Marynujemy w tej mieszance ziemniaki przez pół godziny, następnie umieszczamy je na blaszce do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 190ºC. Po tym czasie obracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy 6-8 minut, po czym ponownie obracamy je i pieczemy ostatnie kilka minut. Ziemniaczki podajemy z sosem przygotowanym z pozostałego jogurtu greckiego i posiekanej pietruszki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation