Kuchnia

Deser

Mus z białej czekolady z malinami

Składniki na 4 desery:

3 białe czekolady po 100g
6 jajek (tych z górnej półki, bo będziemy jaja wciągać na surowo)
łyżka masła (to już mój wymysł:-)
(roz-)mrożone maliny (niestety nie podam ich dokładnej wagi, bo wypierniczyłam pudełko i nie spisałam ile ich było;p ale tak na oko, to wychodzi po 3 łyżki na deser)
ciut soli



Nigella rozpuściła czekoladę w mikrofali (phi;p) a ja rozpuściłam swoją w kąpieli wodnej z odrobiną masła i wody. Co jakiś czas mieszałam czekoladę, nawet po odstawieniu do ostygnięcia.

Kiedy już czekolada wystygła, zabrałam się za jaja.

Białka z solą ubiłam na sztywną pianę, a żółtka zmiksowałam z czekoladą. Następnie do czekolady dodałam białka i całość znów zmiksowałam (na mega prędkości, żeby wbić jak najwięcej powietrza).

Na dno szklanek położyłam maliny i przykryłam je puchową kołderką (hihi), przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodóki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation