Kuchnia

Deser

RAFAELLO :) :)

Na blachę 25×25 cm

ok. 1 1/2 opakowania krakersów solonych

1/2 l mleka

2 żółtka

200 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

60 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

2 płaskie łyżki mąki pszennej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru, mąkami i wanilią. Dodajemy 1/2 szklanki mleka.

Resztę mleka zagotowujemy z pozostałą 1/4 szklanki cukru. Powoli wlewamy do niego miksturę jajeczną, cały czas mieszając. Gotujemy do zgęstnienia do konsystencji budyniu. Odstawimy do ostygnięcia.

Masło ucieramy, dodając po łyżce ostudzonego (ważne!) budyniu. Na koniec dorzucamy wiórki i przesiane mleko.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i w niej układamy pierwszą warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy 1/2 masy. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów, którą przykrywamy resztą masy. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy czym tam chcemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation