Kuchnia

Gofry

Gofry drożdżowe
Przepis na około 10 sztuk

Składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 łyżka mleka ryżowego/sojowego w proszku
1 łyżka cukru
szczypta soli
zamieszać składniki suche

Składniki mokre:
1 1/2 szklanki wody
4-5 łyżek masła bezmlecznego (nie należy zastępować margaryną)
kilka kropli olejku waniliowego

Dodatkowo:
7 g (1 opakowanie) drożdży w proszku
2 jajka w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Mokre składniki lekko podgrzewamy, żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże, mieszamy i pozostawimy na około 5-10 minut, żeby zaczyn zaczął rosnąć.
Suche składniki mieszamy w dużej misce (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Do suchych składników dodajemy zaczyn z drożdżami i jajka i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie miało półpłynną konsystencję.

Miskę przykrywamy folią i wstawiamy na 8-10 godzin do lodówki (najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki na noc).

Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 7-8 minut. Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest odwracać gofrownicę i piec gofry po 3-4 minuty z każdej strony. Gofry będą wtedy równo wypieczone.

Polecam podawać tak przygotowane gofry na ciepło z ulubionymi konfiturami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation