Kuchnia

Gofry

Gofry migdałowe

Składniki na 10 sztuk

Składniki suche:
1 1/2 szklanki maki owsianej (630)
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
2 łyżki naturalnego miodu
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Wykonanie:
Składniki suche wsypujemy do naczynia i mieszamy.
Składniki mokre - żółtka, olej, miód, aromat i wodę mieszamy w osobnym naczyniu.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.

Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, nie dłużej, bo pieką się bardzo szybko. Jeśli mamy gofrownicę z opcją przewracania to po około 1 minucie zmieniamy stronę.


Gofry na zdjęciu podałam z truskawkami i śmietaną ryżową, ubitą z niewielką ilością cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation