Książka

ciastka i babeczki : **

Makaroniki:
180 g cukru pudru
110 g mielonych migdałów
1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego w proszku,
100 g białek (mniej więcej 3; białka trzymamy w lodówce przez 2 dni)
50 g drobnego cukru
Krem:
250 g mascarpone
ziarenka z 2 lasek wanilii
2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania
Mieszamy cukier puder, migdały i barwnik. Odstawiamy. Miksujemy białka, gdy zrobią się puszyste, powoli wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aż powstanie masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo beza będzie za sucha, wystarczy 50 ruchów łyżką). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyściełaną pergaminem. Odstawiamy na 30-60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pieczemy ok. 15 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odrobinę kremu na połowę upieczonych skorupek. Przykrywamy resztą. Ciastka wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy na godzinę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation