Kuchnia

Dietetycznie

Moje Dietetyczne Fanaberie: (prawie) tagliatelle z cukinii..

Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i groszkiem

1 mała cukinia
80 g kurczaka
1/2 małej papryczki pepperoni
1/2 małej cebuli
3 łyżki groszku (użyłam konserwowego)
biały pieprz
zioła prowansalskie
sól

+

60 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu


Dzień przed przygotowaniem dania (lub przynajmniej kilka godzin) nacieramy kurczaka pieprzem i solą oraz posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Tak przygotowane mięso kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy wraz z posiekaną cebulką.

W między czasie obieraczką do warzyw lub też odpowiednimi ostrzami na tarce tworzymy cieniutkie długie paski z cukinii, które wraz z groszkiem i pokrojoną bardzo drobno papryczką pepperoni dodajemy na patelnię. Dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem.

W między czasie przygotowujemy prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu, do którego dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek.

Tak przygotowaną potrawę można zjeść jako lekki obiad/lunch, lub połączyć z dodatkiem skrobiowym np makaronem pełnoziarnistym, albo podać na brązowym ryżu, co stworzy nam sycące i energetyczne danie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation