Kuchnia

Dietetycznie

HELLO MORNING!!!: Focaccia verde

Składniki:
(na formę 25/40 cm)

360 g wody
400 g mąki tortowej
40 g oliwy dobrej jakości
6 g soli
4 g cukru trzcinowego
20 g świeżych drożdży
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego szczypiorku
garść posiekanej rukoli
garść kaparów
2 garści zielonych oliwek

Utrzeć świeże drożdże z cukrem i rozprowadzić 100 mililitrami letniej wody, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie by nie było grudek. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wymieszać mąkę z solą, oliwą, zaczynem, nasionami i resztą wody. Mieszać przez 5 minut za pomocą miksera lub drewnianej łyżki.

Naczynie w którym ciasto będzie rosło należy posmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niego całą masę i odstawić do wyrośnięcia. Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 2-3 godziny. Przed wyborem naczynia należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość.
Formę do pieczenia, jak również własne ręce smarujemy dokładnie oliwą z oliwek. Ciasto jest klejące, więc bez posmarowania dłoni, po prostu się do nich przylepi. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na całą formę. Można je podziurawić widelcem.
Układamy oliwki i kapary, wciskamy je delikatnie w ciasto. Posypujemy posiekanymi ziołami.
Odstawiamy do ponownego rośnięcia na 60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220'C i wstawiamy Focaccię na 15- 18 minut. Powinna się lekko zarumienić.

Przed podaniem skropić dodatkowo oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation