Kuchnia

Dietetycznie

Baba wielkanocna „na diecie” - Dietetyka - Artykuły Vitalia

Babka wielkanocna bez wyrzutów sumienia”

Liczby te przerażają, a ich świadomość może skutecznie odstraszyć nas od świątecznego stołu. Czy tak musi być? Na szczęście mamy alternatywę. Zastępując kilka składników możemy otrzymać babkę o ponad połowę mniej kaloryczną. Z okazji Świąt Wielkanocnych zdradzimy przepis na ten przysmak:



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

3 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 jaja

1,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jogurt roztrzepać z olejem.
Utrzeć jaja z cukrem.
Do utartej masy stopniowo dodawać resztę składników.
Przełożyć ciasto do formy (jednej lub w dwóch w zależności od wielkości) i piec w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation