Kuchnia

Kuchnia.

Drożdżowe ciasto z serem i morelami

Ciasto:
30g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
250ml mleka (letniego)
80g masła (rozpuszczonego)
700g mąki

Obłożenie:
500g twarogu (użyłam śmietankowego sera twarogowego z Mleczarni Piaski)
3 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg moreli (ważne, aby były dojrzałe i słodkie)



Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, aż staną się płynne. Odstawić na 15 minut. Utrzeć jajko z resztą cukru i solą. Do mąki dodać drożdże, utarte jajko, letnie mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Morele umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki.

Ciasto przebić (uderzyć w nie pięścią) i wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować masę serową i ułożyć morele. Piec 40 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation