Kuchnia

szybki obiad

Kopytka
Aby przygotować tradycyjne poznańskie szagówki potrzeba 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól. Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste. Nie należy ich obierać, tylko wyszorować dokładnie szczoteczką i ugotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie obieramy. Zimne ziemniaki najlepiej jest zetrzeć na tarce. Jeśli je utłuczemy lub zmielimy mogą puścić zbyt dużo wody, co dla szagówek ma istotne znaczenie. Będziemy zmuszeni dodać mąki, co upodobni nasze kluseczki do zwykłych kopytek. Do startych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów. Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry. Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą. Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation