Kuchnia

lunchbox

Muffiny z suszoną śliwką i jabłkiem
łodygi 2 selera baciowego
pół papryki
winogrona
woda źródlana

Składniki na 12 sztuk:
1 szklanka mąki
½ szklanki otrąb pszennych
6 łyżek płatków owsianych
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka kakao
1 szklanka suszonych śliwek kalifornijskich
1 jabłko
½ szklanki maślanki
6 łyżek oleju słonecznikowego
2 jajka

Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Śliwki posiekaj. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną oraz kakao wymieszaj. W osobnej misce połącz jajka z maślanką i olejem, następnie dodaj jabłko i śliwki. Suche składniki wsyp do mokrych i szybko wymieszaj, tak aby składniki się połączyły. Gotowe ciasto nałóż do papilotek i włóż je do formy na muffiny. Posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi i cukrem. Piecz w temperaturze 200°C około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation