Kuchnia

lunchbox

morela
porzeczki
jogurt naturalny
muffin porzeczkowy

Muffiny porzeczkowe

Składniki na 12 sztuk:
1 i ½ szklanki mąki
¼ szklanki mleka
2 jajka
½ szklanki cukru
¼ szklanki oleju (4 łyżki)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki otrębów pszennych
250 g czerwonych porzeczek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i otręby wymieszaj. W oddzielnej misce roztrzep jajka i wymieszaj z mlekiem, umytymi porzeczkami, olejem i ekstraktem waniliowym. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie. Nałóż do papilotek, napełnione papilotki włóż do foremki na muffiny. Piecz w 200°C przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation