Kuchnia

Obiady i przekąski

Jajka po benedyktyńsku

jajko 4 sztuki
bułka pszenna 4 kromki
masło 2 łyżki
szynka wędzona 4 plastry
żółtko 3 sztuki
masło 0,5 kostki
wino białe wytrawne 50 ml
śmietanka 30% 1 łyżeczka
pieprz biały świeżo zmielony do smaku
sól do smaku
ocet 1 łyżka

Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle. Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu. Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło. Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation