Kuchnia

food

Ciasto jogurtowe z owocami
na forme z kominem o pojemnosci ok. 1.5 l

4 jajka sredniej wielkosci
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 lyzeczki aromatu kokosowego
120 g jogurtu kokosowego lub waniliowego wymieszanego z lyzka wiorkow kokosowych
90 ml oleju
340 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia

90 g rabarbaru pokrojonego na paseczki
90 g truskawek pokrojonych w cwiartki
80 g brzoskwini z puszki, pokrojonych w paski

lukier:
3-4 lyzki cukru pudru
niepelna lyzka wrzacej wody
kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie


Jajka rozbijamy i wrzucamy do misy miksera. Ubijamy na najwyzszych obrotach okolo 6 minut tak aby byly
puszyste tzn. zwiekszyly swa objetosc.
Do ubitych jajek dodajemy cukier zwykly i waniliowy nastepnie jogurt. Laczymy krotko.
Przesiewamy make z proszkiem. Wsypujemy do misy. Szpatulka laczymy bardzo krotko. Dodajemy aromat. Wlewamy olej i miksujemy na najnizszych obrotach tylko do polaczenia.
Ciasto bedzie dosyc geste ale takie ma byc by podzwignelo owoce. Forme z kominem natluszczamy maslem i lekko wysypujemy kasza manna albo bulka tarta. Ciasto wykladamy na dno formy, najlepiej lyzka.
Na wierzch wykladamy rownomiernie owoce. Wstawiamy forme z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy okolo 40-45 minut. Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier: laczymy cukier puder z woda i sokiem (to ostatnie-opcjonalnie) i ucieramy skladniki na gladko. Lukrem dekorujemy wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation