Kuchnia

przepisy

Letni deser truskawkowo-serowy

2 opakowania podłużnych biszkoptow
500g truskawek
4 łyzki cukru
sok z 3 pomarańczy
500g serka mascarpone
500g serka quark
cukier puder
cukier waniliowy
kilka truskawek do dekoracji

Naczynie o wymiarach 22x18cm posmarować lekko olejem i wyłożyć przezroczystą folią kuchenną.
Truskawki opłukać, odszypułkować, przekroić na pół. Owoce umieścić w misce, wsypać cukier i wlać pomarańczowy sok. Wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować masę serową. Oba sery delikatnie połaczyć ze sobą dodając cukier puder i cukier waniliowy do smaku.

Nastepnie odsączyć truskawki i w zebranym soku maczać biszkopty. Ułożyć je na dnie naczynia, cukrową stroną w dół. Na ciasteczka wyłożyć masę serową, wyrównać. Na jej powierzchni układać pólówki truskawek. Warstwy powtórzyć. Na wierzchu ułożyć jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Boki folii zawinąć do środka i obciążyć deser drewnianą deseczką. Wstwić do lodówki na kilka godzin (można zostawic na noc).

Deser wyjąć podkładajac prostokątny talerz i odwracając go "do gory nogami".
Ozdobić plasterkami truskwek. Palce lizać!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation