Kuchnia

Smakołyki

Grecka musaka | kuchniaagaty.pl


Grecka musaka

Agata, 8 października 2010
Grecka musaka

Składniki

bakłażany - nieduże, 1,5 kg
jagnięcina - mielona, 600 g, lub mięso mieszane wołowo-wieprzowe
ziemniaki - 500 g, (ugotowanych w mundurkach i obranych)
cebula - 2, duże
czosnek - 2-3 ząbki
pomidory - dojrzałe, 5-6
koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki
oregano - łyżeczka
bazylia - łyżeczka
oliwa - 0,5 szklanki
sól, pieprz - do smaku
sos beszamelowy
masło - 4 łyżki
mąka - 4 łyżki
mleko - 3 szklanki
żółtko - 2-3
ser żółty - twardy, starty, 3 łyżki

Sposób przygotowania

Umyj bakłażany i pokrój w talarki - jeżeli miąższ jest gorzkawy, należy je posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jeżeli miąższ nie jest gorzki, od razu można przejść do smażenia. Mocno rozgrzej oliwę na patelni i smaż talarki na złoty kolor, gotowe osusz papierowym ręczniczkiem i przełóż na talerz.

Sparz 3 pomidory, obierz je ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuń nasiona pomidora, miąższ przełóż do miski.
Obierz cebulę, pokrój w kostkę; Czosnek pokrój w bardzo małe kawałeczki (posiekać) i podsmaż go razem z cebulą na oliwie, która pozostała ze smażenia bakłażanów. Gdy cebula nabierze złocisty odcień, włóż mięso i smaż (cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki). Dodaj pomidory, koncentrat i sól. Duś wszystko pod przykryciem ok.20minut na małym ogniu. 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj (najlepiej świeże) zioła i pieprz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, gdy przestygną pokrój je w 1,5 cm plastry.
Sos:
Rozpuść w rondlu masło, powoli wsyp mąkę, po ok.minucie smażenia zdejmij z ognia. Powoli, partiami wlewaj zimne mleko, cały czas energicznie roztrzepując masę trzepaczką. Znów połóż rondel na małym ogniu i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dodaj sól, pieprz, wymieszaj i odtaw do ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas energicznie mieszaj trzepaczką!

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Naczynie żaro0dporne wysmaruj tłuszczem i ułóż warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany,pokrojone w plastry ziemniaki, mięso, bakłażany, a na wierzch pozostałe obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Polej wszystko sosem i włóż musakę do rozgrzanego piekarnika. Po ok.20 minutach posyp ją resztą sera. W sumie, po około 40 minutach, gdy danie się zarumieni, musaka jest gotowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation