Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
tarta morelowa z musli
składniki:
ciasto
- 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
- 25 g cukru pudru, szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 60 g zimnego masła w kawałkach
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- masło do nasmarowania formy
- suchy groch do obciążenia spodu podczas pieczenia
- na wierzch ciasta
- 500 g dojrzałych moreli
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- po 1/4 łyżeczki cynamonu i mielonej kolendry
- 2 łyżki płynnego miodu
- 50 g płatków owsianych
- po 1 łyżce sułtanek, siekanych orzechów laskowych i pestek słonecznikowych
- 1 łyżeczka ziaren sezamowych
sposób przygotowania:
1. wsypać mąkę do miski. dodać cukier puder, sól i otartą skórkę pomarańczową. zagnieść masło wraz mąką palcami, trąc składniki tak, by powstawały drobne okruszki ciasta.
2. dodać żółtko i łyżkę soku pomarańczowego. zagnieść razem na elastyczne ciasto. uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do ostudzenia.
3. w tym czasie umyć morele, przepołowić je i po wyrzuceniu pestek przekroić na ćwiartki. włożyć razem z 3 łyżkami soku pomarańczowego, cynamonem i kolendrą do rondelka lub garnka i gotować 20–25 minut, aż powstanie gęsta masa. ostudzić i domieszać 1 łyżkę miodu.
4. nagrzać piekarnik do 190°c. natrzeć tortownicę tłuszczem. rozwałkować ciasto na cienki placek na blacie lekko oprószonym mąką, włożyć do formy, pokrywając dno i formując wokół wysoki brzeg. gęsto nakłuć ciasto na dnie widelcem, rozłożyć przycięty papier do pieczenia i nasypać grochu. piec 10 minut.
5. usunąć papier do pieczenia oraz groch, a ciasto piec jeszcze 5 minut. wyjąć z piekarnika i ostudzić na drucianej podstawce.
6. zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°c. zmieszać płatki owsiane, sułtanki, orzechy i pestki słonecznika. w osobnym naczyniu rozcieńczyć łyżkę miodu łyżką soku pomarańczowego i wlać do mieszanki. wszystko dokładnie wymieszać.
7. rozprowadzić schłodzoną masę morelową po powierzchni ciasta. posypać ją równomiernie mieszanką bakaliową i lekko docisnąć, żeby przykleiła się do podłoża. piec jeszcze 12–15 minut, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa i krucha. podawać w miarę możliwości ciepłe.
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