Kuchnia

Żarło

Składniki, około 20 sztuk:

• połowa ilości ciasta na pizzę np. z tego przepisu
• 1 mała czerwona papryka
• 1 mała cukinia
• 1/3 bakłażana
• 3 plasterki cebuli
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej lub słodkiej + do podania
• 160 g sera (mieszanych: 80 g fety i 80 g mozzarelli lub stracchino)
• oliwa extra vergine

do podania: sos pomidorowy, śmietana ze szczypiorkiem i słodką papryką, oliwa extra vergine, sól i pieprz





Przygotowanie:
Przygotować ciasto na pizzę np. z tego przepisu, odstawić do wyrośnięcia.
Paprykę pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa razem z cebulą oprószyć solą. Grillować partiami na patelni grillowej lub płycie opiekacza, dość długo, przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Warzywa można też upiec w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem piekarnika.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano. Dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine, pokruszony ser feta oraz odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellę lub ser stracchino. Farsz wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek gruby na około 0,7 cm (ciasto nie może być za cienkie, aby nie pękło podczas pieczenia). Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm, na środek nakładać po płaskiej łyżce farszu. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą extra vergine.
Do miski po farszu wlać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mieszanką tą posmarować wierzch ulepionych pierożków, odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Można piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation