Kuchnia

Żarło

Lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami:

300 ml mleka,
100 ml śmietanki kremówki,
30 g pokruszonego piernika,
½ łyżki przyprawy do piernika,
55 g cukru,
4 żółtka,
15 g miodu
Mleko zagotować i dodać pokruszony piernik. Zostawić na około godzinę, po czym zmiksować.
Śmietankę zagotować z przyprawą do piernika, po czym dodać mleko piernikowe i dalej podgrzewać. W misce rozbić żółtka z cukrem i miodem. Dodać kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką i wymieszać, po czym wlać masę żółtkową do pozostałego mleka. Całość podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie oblepiać łyżkę (trzeba uważać, aby masa nie zagotowała się). Przecedzić i schłodzić. Zimną masę wlać do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie z instrukcją producenta.
kandyzowane pomarańcze -
2-3 pomarańcze

syrop –
250 ml wody,
125 g cukru
Pomarańcze pokroić w ćwiartki lub plastry (możecie obrać owoce ze skórki lub nie, jeżli lubicie skórkę kandyzowaną) i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Z wody i cukru zagotować syrop (gotować ok. 10 minut). Gotującym się syropem polać pomarańcze i zostawić odkryte na noc lub kilka godzin, aż plastry będą lepkie w dotyku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation