Kuchnia

Żarło

Ananasowa tarta Tatin z marakują

Składniki :
200 g mąki
125 g masła
1 żółtko (18 g)
35 g cukru pudru
szczypta soli
500 g ananasa (waga po obraniu i pokrojeniu)
100 g cukru
1 duża łyżka miodu
3 łyżki rumu
laska wanilii- lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Do podania:
marakuja (1-2 owoce)
bita śmietana i/lub lody waniliowe

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrem, solą i ½ łyżeczki pasty waniliowej. Dodajemy do zagłębienia pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko. Wyrabiamy sprawnie, formujemy kulę, wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania owoców.
2. Ananasa obieramy, kroimy w plastry a potem jeszcze na mniejsze kawałeczki.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
4. Przygotowujemy okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm – smarujemy ją dokładnie masłem.
5. Przekładamy ananasa do wysokiej patelni, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Zagotowujemy na dość dużym ogniu. Redukujemy ilość płynów. Potrwa to około 7 minut. Kiedy soki lekko zgęstnieją a ananas nabierze głebokiego ciemnożółtego koloru dodajemy resztę pasty waniliowej i miód. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do foremki. Układamy równą wartstwą, którą następnie szczelnie przykrywamy rozwałkowanym ciastem, zawijając jego brzegi pod spód.
9. Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
10. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut, następnie przykrywamy foremkę dużym płaskim talerzem/paterą i przekładamy do góry dnem. Pozwalamy, by lekko przestygło. Podajemy z marakują, której ziarenka równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. W asyście lub nie – lodów waniliowych i bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation