Kuchnia

Smakowite obiady

KACZKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ I ŻURAWINĄ

Składniki: (4 porcje)
1 kaczka
1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
2 łyżki suszonej żurawiny
sól i pieprz
1-2 łyżki majeranku

dodatkowo
torebki/rękaw do pieczenia (są dostępne w większości supermarketów)

Wykonanie:
Kaczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

Przygotować farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z suszoną żurawiną. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić kaczkę i zaszyć/zasznurować.

Włożyć do specjalnej torebki foliowej i dokładnie zamknąć. (Uwaga: Ja dodatkowo, dla bezpieczeństwa, torebkę z mięsem umieszczam w płaskim naczyniu żaroodpornym. Ma to na celu zabezpieczenie piekarnika przed ewentualnym wyciekaniem sosu… Co w sumie nigdy mi się jeszcze nie przydarzyło, ale… )

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wstawić kaczkę w torebce i ustawić czas pieczenia na około 80 minut. Po upieczeniu pozostawić mięso w zamkniętym piekarniku (bez otwierania torebki!) na 10-120 minut.

Uwaga:
10 minut to minimum, aby mięso “doszło”. Kaczka może jednak pozostać w piekarniku dużo dłużej. U mnie nawet po 2 godzinach mięso jest jeszcze stosunkowo ciepłe…

W czasie pieczenia z kaczki wytopi się bardzo dużo smakowitego sosu oraz tłuszcz. Aby oddzielić sos od tłuszczu należy całość przelać do wysokiego naczynia i wstawić do lodówki. Pod wpływem zimna tłuszcz się zetnie i utworzy kremową warstwę na powierzchni sosu-galaretki. Ja taki sos zamrażam i wykorzystuję do pieczenia pasztetów albo jako dodatek do zup i sosów.

Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem z kaszy oraz ulubioną sałatką.

Uwaga: Farsz z kaszy oraz żurawiny, w czasie pieczenia przechodzi smakiem mięsa i jest naprawdę przepyszny! A my “za jednym zamachem” mamy w zasadzie gotowy cały obiad
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation