Kuchnia

ObiadoKolacja

Ciasto - Domowa tortilla:

Składniki:

szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej (można użyć tylko pszennej)
łyżeczka smalcu/margaryny
gorąca woda (ok 3/4 szklanki)



Do miski przesiewamy mąkę. dodajemy dowolny tłuszcz.
Wodę zagotowujemy w czajniku i bardzo gorącą wlewamy do miski. Wlewamy ją stopniowo, mieszając wszystko łyżką aby uniknąć poparzenia.
Kiedy składniki się połączą, ostrożnie ugniatamy ciasto ręką, podsypując mąką, do uzyskania elastycznej, nieprzylegającej do naczynia kuli.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 30min.
Po tym czasie dzielimy ciasto na małe kulki i obtaczamy je w mące. Kładziemy na patelnie cienkie placki. obsmażamy z dwóch stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation