Kuchnia

ciasteczka

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Kuchnia Lidla

biszkopt czekoladowo-migdałowy:
3 jajka „10 świeżych jaj”
90 g cukru pudru
30 g mąki pszennej Castello
30 g mąki ziemniaczanej Castello
30 g kakao Castello
20 g zmielonych migdałów

Mus czekoladowy
250 ml śmietanki 30% Pilos
165 g czekolady deserowej Fin Carré
5 jajek (żółtek) „10 świeżych jaj”
1 opakowanie cukru waniliowego Castello
25 ml koniaku

Poncz do nasączenia biszkoptu
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
40 g cukru Castello
25 ml likieru

Jak zrobić

Biszkopt czekoladowo-migdałowy Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Pieczemy biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.
Mus czekoladowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubijamy. Stopniowo łączymy ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodajemy koniak. Mus schładzamy w lodówce, na około 30 min.
Ścinamy górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrapiamy biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy ciemnym kakao.
Sposób na dobry poncz do nasączenia biszkoptu
Sok z pomarańczy, cukier oraz likier połączyć w rondelku, zagotować, a następnie dobrze wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation