Kuchnia

Grill

Tego potrzebujesz:

50 dag dużych, mrożonych krewetek, np. królewskich
3–4 ząbki czosnku
2 cytryny
olej
ok. 15 dag pomidorków koktajlowych
gałązka świeżego rozmarynu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Krewetki rozmrozić, opłukać, osączyć. Usunąć pancerzyki, pozostawić ogonki. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Krewetki włożyć do ceramicznej miseczki, oprószyć solą, pieprzem, wymieszać z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i z 2–3 łyżkami oleju. Przykryć, odstawić na 1–2 godziny w chłodne miejsce. Pomidorki dokładnie umyć, osuszyć.
Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewać po 2 krewetki przekładając je pomidorkiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, opłukać, polać wrzątkiem, pokroić na ćwiartki.
Szaszłyki z krewetkami ułożyć na ruszcie grilla. Obok położyć gałązkę rozmarynu, a na niej pokrojoną cytrynę. Szaszłyki piec ok. 10 minut 2–3 krotnie je obracając. Cytrynę piec, aż się lekko przyrumieni.
Szaszłyki z krewetkami podawać z cząstką cytryny, tak by można było je dodatkowo skrapiać sokiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation