Kuchnia

Grill

Tego potrzebujesz:

ok. 80 dag fileta z kurczaka
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel sosu tabasco
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
sól
mielony pieprz
mielona papryka
kiwi
banan
mango
2 plastry ananasa świeżego lub z puszki



Sposób przygotowania

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien w długie paski o szerokości 2–3 cm. Oprószyć je solą, mielonym pieprzem i papryką.
Miód wymieszać z sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu tabasco i olejem lub oliwą. Marynatą polać mięso, wymieszać, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Kiwi obrać, przekroić w poprzek na pół, a potem pokroić w ćwiartki. Banana obrać, pokroić na kilka kawałków. Mango obrać, usunąć pestkę, pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa pokroić na niewielkie kosteczki.
Na drewniane szpadki do szaszłyków nanizać najpierw paski mięsa, tak by powstała falka. Potem z jednej i z drugiej strony patyczka nadziać po kawałku różnych owoców. Szaszłyki ułożyć na ruszcie grilla, piec ok. 10 minut kilkakrotnie je obracając.
Szaszłyki drobiowo-owocowe podawać ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation