Kuchnia

pyszności

LETNIE CIASTO MALINOWE

Składniki:
Na Kruche Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła/margaryny
- 5 pełnych łyżek cukru
- 5 dużych żółtek
- 2-3 łyżki zimnej wody

Na Budyniową Piankę:
- 5 dużych białek
- niecała szkl. cukru (200 g)
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g)*
- 0,5 szkl. oleju

Składniki Dodatkowe:
- 400-500 g malin
- cukier puder (opcjonalnie)

*Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło cukier żółtka, sól. Ciasto wyrobić w rękach. Dodać wodę i wyrabiać krótko, aby utworzyło jednolitą kulę. Podzielić ciasto na 40% i 60% masy. Obie masy włożyć oddzielnie do worka i zamrozić na kilka godzin. Większą część ciasta (60%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równo na dnie formy. Ciasto docisnąć mocno na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Piec 20-25 min., aby ciasto lekko zapiekło się żółtego koloru, odłożyć do wystudzenia.

*Przygotowanie Budyniowej Pianki:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a na koniec cukier waniliowy. Wsypywać stopniowo budyń stale ubijając. Wlewać powoli olej, stale ubijając do momentu, kiedy składniki się połączą.

*Przygotowanie Końcowe:
Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć piankę budyniową i wyrównać ją. Wyłożyć ciasno obok siebie maliny. Włączyć piekarnik do 180C. Pozostałą mniejszą część ciasta (40%) zetrzeć. Wysypać równo po powierzchni ciasta. Piec 30-40 min., aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation